Pazartesi, Nisan 08, 2013

EKOLOJİ cep rehberi ~ Ernest Callenbach

Çeviren: Egemen Özkan
Özgün Adı: Ecology: A Pocket Guide, revised and expanded
Kapak Tasarımı: Erasmo Cuifo
Kapak İllüstrasyonu: İrem Çağıl
Yayın Yılı: 2.Baskı / İstanbul, Nisan 2011
Yayınevi: Sinek Sekiz
Sayfa Sayısı: 167

ARKA KAPAK:

"Ekoloji, dünyadaki yaşam biçimlerinin birbirleriyle olan olağanüstü karmaşıklıktaki ilişkilerini inceleyen bir bilimdir. Bu küçük kitap ise ekolojinin temel kavramları hakkında yoğunlaştırılmış bir giriş niteliğindedir."

Ekoloji Cep Rehberi'ni, şöyle bir göz atabileceğiniz, bir kenara veya cebinize koyup daha sonra tekrar başlayabileceğiniz şekilde düzenledik. Baştan sona doğru okumanıza gerek yok; bölümlerin arasında istediğiniz sırayla gezinebilirsiniz.

Ernest Collenbach, kitabının ekolojik dünyaya benzer bir şekilde fakat bakteriler ya da mantarlar yerine sözcüklerle oluşturulmuş bir ağ olduğunu söylüyor ve şöyle diyor:

"Her şey birbiriyle bağlantılıdır
Her şey bir yere gider
Hiçbir şey sonsuz değildir
Son sözü doğa söyler"

Vücudumuz elmayı sindirdikten ve kullanabileceği besinleri aldıktan sonra oluşan dışkı, kanalizasyonlardaki veya bataklıklardaki MİKROPLARIN besini olur; böylece mikroplar ve artıkları da bitki gelişim döngüsüne yeniden girerler. Nefes aldığımızda, fotosentez yapan bitkilerin ve mikropların ürettiği oksijeni içimize çekmiş, nefes verdiğimizde ise, bu bitki ve mikroplar için yaşamsal değeri olan karbondioksidi dışarı vermiş oluruz. Canlı olduğumuz sürece çevreden gelen kaynakları kullanırız. Çöplerimizi "arıttığımızı" düşünebiliriz, ama bu çöpler tekrar tekrar dolaşıma girmektedir. Unutmamalıyız ki çevremiz ve biz aslında biriz. (sf.30 / 31)

Yaşam birçok canlının birlikte dokuduğu bir ağdır ve bütün olarak korunmalıdır. (sf.125)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder