Cuma, Haziran 15, 2012

James Matthew Barrie

Doğumu 9 Mayıs 1860 Kirriemuir, İskoçya
Ölümü 19 Hazisan 1937 Londra, İngiltere

J.M. Barrie, 9 Mayıs 1860'da iskoçya'da, Kirriemuir kasabasında doğdu. Taparcasına sevdiği annesi Margaret Ogilvy, onu diğer on çocuğu arasında yetiştirdi. Barrie 6 yaşındayken, ağabeyi David (annesinin gözbebeği) öldü ve Barrie çocukluğunun geri kalanını yas tutan annesi avunsun diye, ölen ağabeyinin yerini doldurmaya çalışmakla geçirdi. Bu, "hep genç kalan" David'in yerine geçme çabası, Barrie'nin yetişkin çağlarına ve yazın hayatına yansıyan bir etki yarattı.

Edinburgh Üniversitesi'ni bitirdikten sonra Nottingham Journal'da yazmaya başlayan Barrie, kendisini tiyatronun büyüsüne çok önceleri kaptırmıştı. Pek çok kısa öykü yazdıktan, pek çok başarılı kitabı basıldıktan sonra ilk oyununu yazdı: Ibsen's Hhost (1891). Bunu Walker izledi ve bu oyunu yazdığı günlerde, gelecekteki eşi, aktris Mary Ansell ile tanıştı. Evliliği başarılı sayılmazdı ama bu süreçte en başarılı oyunlarını (The Little Minister, The Admirable Crichton ve Peter Pan gibi) yazdı. Peter Pan fantastikti ama bildik peri masallarından çok farklıydı.

Barrie, Peter Pan'i, aynı yıl içinde kaybettiği arkadaşları Sylvia ve Arthur Llewelyn Davies'in oğulları için yazdı. Anne ve babalarını kaybeden bu çocuklarla, her biri bir karakteri seçip Peter Pan'i oynarlardı.

Peter Pan, Barrie'nin en mükemmel çalışması oldun. 1912'de bu çalışmasını Peter ve Wendy adını verdiği bir romana dönüştürdü. Peter Pan'dan sonra da oyun yazmayı sürdüren Barrie, uzun bir hayat sürdükten sonra 1973'de öldü.

Kaynak 
Peter Pan / Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları

4 yorum:

  1. peter panı okumayan çocuk yoktur belki ama yazarının hayatı ile ilgili -hatta adı ile ilgili- bilgisi olmayan çoktur.. ben de hayatını bilmeyenlerdendim.. paylaşıma teşekkürler.. peter pan'ın ortaya çıkış hikayesi de çok enteresanmış..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Rica ederim...
      Vikipedi'de yazanlara göre annesinin bu davranışı yazarı öyle etkilemiş ki psikolojik bir rahatsızlık sonucu büyüyememiş, boyu 1 metre 40 santimetre kalmış...

      Sil
  2. bi yanlışlık yapılmış galiba... ölüm yılı 1973 olarak yazılmış , 1937 olması gerekmiyor mu?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet parmak sürçmesi olmuş. 1937 olmalıydı. Düzelteyim.
      Uyardığınız için teşekkür ederim.

      Sil