Salı, Mart 19, 2013

Çalınmış Hasat ~ Vandana Shiva

Çeviren: Ali K. Saysel
Kapak Tasarımı: Rauf Kösemen
Yayın Yılı: İstanbul / Şubat 2006
Yayın Evi: bgst Yayınları
Sayfa Sayısı: 160

ARKA KAPAK:

Dünyaca ünlü ekolojist, araştırmacı ve aktivist Vandana Shiva, Dünya Ticaret Örgütü ve uluslararası tekellerin dünya tarımına egemen olmaya çalıştığı günümüzde, küresel nüfusun yüzde 70'ini teşkil eden küçük çiftçi ve yerel cemaatlerin yaşamsal sorunlarını, endüstriyel tarım uygulamaları nedeniyle uğradıkları muazzam kayıpları kendi ülkesi Hindistan ve Asya tarımına ait örneklerle anlatıyor.

Genetiği değiştirilmiş organizmalar, yaşam üzerindeki patentler, deli danalar ve endüstriyel su kültürleri üzerine çeşitli bölümler içeren bu kitap, gen mühendisliği ve ticari tarım hakkındaki tartışmalar için geniş bir perspektif sağlayan zengin ve özenle seçilmiş veriler sunuyor.

Çifti için tohum yalnızca gelecekteki bitkiler ve gıda için bir kaynak değildir; kültür  ve tarih de tohum içinde saklıdır. Tohum gıda zincirinin ilk halkasıdır. Tohum gıda güvenliğinin nihai sembolüdür. (sf.15)

Duygu ve algı sahibi tüm yaratıklar, küçük böcekler de dahil, kendi kendilerine sevgiyle davranırlar. Acının üstesinden gelmek ve mutluluğa ulaşmak hepimizin hakkıdır. -Dalai Lama (sf.71)

Kişi yaşam zincirine ne yaparsa kendisine de onu yapmış olur. (sf.92)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder