Pazartesi, Nisan 30, 2012

Türlerin Kökeni ~ Charles Darwin

Çeviren: Orhan Tuncay
Kapak: Norm Ajans
Yayın Yılı: 2003
Yayın Evi: Gün Yayıncılık
Sayfa Sayısı: 495


ARKA KAPAK

Charles Darwin
TÜRLERİN KÖKENİ!

"Dengedeki bir zerrecik, hangi canlının yaşayıp, hangisinin öleceğine karar verir... " Darwin'in doğal seçilim kuramı Ortodoks düşünce ve inancı için önemli bir meydan okumayı ortaya koymaktadır.Hiçbir birey veya tür özel olarak yaratılmamıştır; hepsi acımasız bir yaşam mücadelesine kilitlenmiştir ve göreve uygun olmayanlar yok olmaya mahkumdur. Yine de türlerin kökeni (1859), aynı zamanda, ekolojik iç ilişkiler, hayvan ve bitki yaşamları, iklim ve fiziksel çevre arasındaki (ve çıkarsama yoluyla insan dünyasındaki) karşılıklı bağımlılıklarını açığa çıkaran insancıl ve esinlendirici bir bakış açısıdır.
Bilimin katı dili ile edebiyatın detaycılığını birleştiren bir üslupta, genel okuyucu için yazılmış olan Türlerin Kökeni, modern çağın temel eserlerinden birisidir.

*

  • Savaş içerisinde savaş, değişik başarılarla devinir; yine uzun vadede güçler o kadar güzel dengelenmiştir ki, kesinlikle en ufak farklılık, bir organik canlının diğeri üzerindeki zaferi olmasına rağmen doğanın yüzü uzun bir süre tek düze kalır. Yine de cahilliğimiz o kadar derin ve ön yargımız o kadar çok ki, bir organik varlığın yok olmasını duyunca hayret ediyoruz; nedenleri göremediğimiz için dünyayı harap etmek için tufanı davet ediyoruz veya yaşam formları sürecinde kurallar icat ediyoruz! (sf.98)
  • Tek yapacağımız organik varlıkların geometrik bir oranda artmak için mücadele ettiklerini aklımızda tutmaktır; böylece yaşamının bir sürecinde, yılın bir mevsiminde, her nesilde veya aralıklarla yaşam için mücadele edilecektir ve büyük bir yok olmaktan korunulacaktır. Bu mücadeleyi düşünürsek, doğa savaşının sürekli olmadığı, korku duyulmadığı, ölümün genellikle ani olduğu, canlı, sağlığı ve mutluların yaşayacağı inancıyla kendimizi kandırabiliriz. (sf.103)
  • İnsan sadece görünen dış özelliklere göre hareket edebilir: doğa, canlıya yararlı olmadığı sürece, görünüşe önem vermez. (sf.107)
  • "Doğa bir yönde harcayabilmek için, öbür tarafta ekonomi yapacaktır." / Goethe (sf.164)
  • Doğal seçilim ilkesini bu kadar ürkütücü seviyelere kadar çıkartmaktaki sabırsızlık için şaşkınlık gösterilmesi konusunda sıkıntı suyuyorum; ama, mantık, hayal gücünü aşmalıdır. (sf.200)
  • Doğa çeşitte cömert, yenilikte cimridir. (sf.206)
  • Bu verileri düşünmek, beni, sonsuzluk fikriyle boğuşmanın boş çabası gibi etkiledi. (sf.290)
  • Doğa, dikkatli bir bahçıvan gibi, belli bir doğal yataktan tohumlarını alarak, uygun başka bir yere bırakır. (sf.384)

4 yorum:

  1. gerçekten de kitabın sırrını saklamayı sürdüren alıntılar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hem kısa yazıp hem aksini gerçekleştirecek kadar iyi değilim ne yazık ki :)

      Sil
  2. ne kadar iyi olunabilirse o kadar iyisin. daha az değil.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gerçekten utangaç biriyim ve böyle iltifatlar karşısında kulaklarıma kadar kızarıyorum.
      Çok teşekkür ederim.

      Sil