Pazar, Haziran 08, 2014

Cam Çocuk ~ Jodi Picoult

Çeviren: Cihat Taşçıoğlu
Kapak Tasarımı: Kutan Ural
Yayın Yılı: 3.Baskı / Kasım 2013
Yayınevi: April
Sayfa Sayısı: 604

ARKA KAPAK:

Sürekli bir şeyler kırılır.
Bardaklar, tabaklar, verilen sözler, yürekler... Buzu kırabilirsiniz; dalgaları da; sessizlik bile bir anda paramparça olup dağılır. Zincirler kırılı; bağlılıklar, dostluklar, yeminler...

Kısacası yaşamdaki birçok şey kırılgandır.

En çok da yaşamın kendisine yönelik bağ...

Kırık dökük bir hayatın içinde osteogenesis imperfecta hastalığıyla dünyaya gelen bir bebek: Cam Çocuk Willow. Sayısız kırıkları sarmaya çalışan bir anne: Charlotte. Buz gibi görünümü altında parçalanan bir baba: Sean. Kardeşinin kırıkları altında ezilen bir diğer kız: Amelia. Ve Charlotte'nin biricik arkadaşı ve doktoru: Piper. Buzun üstünde gezinen bu karakterlerin etik ve kişisel kararlarla ilgili söyleyecek çok sözü olacak.

Jodi Picoult Cam Çocuk'ta bir kez daha edebi dehasıyla son derece kaygan bir zeminde önemli ve kışkırtıcı sorulara yanıt arıyor.

  • Kalp de dahil olmak üzere birçok şey kırılır. Yaşamdan alınan dersler fikir olarak değil, yara izi ve nasır olarak birikir. | Wallace STEGNER (sf.25)
  • Sonunda canın yandığı halde nasıl olup da ağlanmadığını anlamıştım: Bazı acılar ifade edilemeyecek kadar büyüktür. (sf.37)
  • Yiyecek, komşu yardımı kavramının para birimidir. (sf.53)
  • Duyabiliyor musun? Birisini seviyorsan adını farklı söylersin. O ad ağzının içinde güvendedir sanki. (sf.222)
  • Kendinize çok istediğiniz bir şeye sahip olmak uğruna her şeyinizi kaybetmeye hazır olduğunuzu söyleyebilirsiniz. Ama bu da bir Madde-22 durumudur: Kaybetmeye hazır olduğunuzu düşündüğünüz şeyler aslında sizi siz yapan şeylerdir. (sf.261)
  • Her etki bir tepkiyle karşılaşır. (sf.310)
  • Herhangi bir dozdaki öfke değil, cehennem ateşi bile ergenliğe giren bir çocuğun diş tellerinin çıkartılmasını engellemeye yetmez. (sf.318)
  • Belki de sevdiğimiz insanlara yaptığımız şey buydu: Karanlığın içine doğru ateş aç ve korumaya çalıştığımız insanları vurduğunu iş işten geçtikten sonra anla. (sf.324)
  • "Görev bilinciyle hareket eden bir anne çocuğunun attığı her adımı izleyen kişidir", dedim.
    "Ya iyi anne?"
    Onun gözlerinin içine baktım. "Çocuğunun kendisini izlemesini istediği kişidir." (sf.337)
  • Malum farkın haricinde en iyi dostu kaybetmekle sevgiliyi kaybetmek arasında çok büyük bir ayrım yoktur, mesele sadece yakınlık ve içtenliktir. (sf.426)

2 yorum:

  1. Bu kitabı ben de 2 nisan otizm farkındalık gününde incelemiştim. Yazarın ilk okuduğum kitabı ve gerçekten çok sevmiştim. Korkunç bir hastalık. Onca kemik kırılmasının acısı falan.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Diğer kitaplarını hiç bilmiyorum. Ama okunabilir diye düşünmüştüm, anlatımı akıcı, güzel. Biraz kafa dağıtmalık sanki.

      Sil